Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΙΟ SATTVA ( Σάτβα)

Διδαχή των Βεδών

Η Αγιουρβέδα έχει την δομή της στο πνευματικό και φιλοσοφικό μονοπάτι. Αναδύθηκε μέσα από τις αρχαίες ιερές Βέδες, εξ ου και το όνομα της. Οι Βέδες κατά την ινδουιστική φιλοσοφία, δόθηκαν από τον Θεό στον άνθρωπο σαν γνώμονας της συμπεριφορά του επάνω στη γη.

Η παραμονή του ανθρώπου επάνω στη γη κυβερνάτε από συμπαντικούς νόμους, υποδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη γη. Υπενθυμίζοντας την θεϊκή καταγωγή μας και την ατέρμονη αλληλεπίδραση του τρόπου ζωής μας με τη φύση και το σύμπαν.

Στις Βέδες συναντάμε τις τρις κατηγορίες που συγκαταλεγόμαστε. Αυτές είναι: Σάττβα, Ράτζα και Τάμας.

Τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Σάττβα, ονομάζονται σαττβικά.
Τα διακρίνει η πρόοδος και η δράση τους είναι δημιουργική, γίνεται για συγκεκριμένο λόγο.

Τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Ράτζα, τους χαρακτηρίζει η δράση για τη δράση. Σκέπτονται συνέχεια, είναι ανυπόμονοι και παρορμητικοί.

Τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Τάμα, προτιμούν τη στασιμότητα, δεν σκέφτονται εποικοδομητικά και αφήνονται στις καταστάσεις.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η σαττβική διατροφή είναι η καλύτερη.
Τα σαττβικά άτομα, από τη φύση τους έχουν υγιείς επιθυμίες. Διατρέφονται με φρούτα, λαχανικά, καρπούς, μέλι κλπ.
Η σωστή διατροφή χαρίζει μακροβιότητα και τρυφερά συναισθήματα. Σκέφτονται θετικά, ρέπουν προς την οικουμενική αγάπη, επιδιώκουν την ισορροπία στη ζωή τους και του περιβάλλοντος. Όταν οι σκέψεις είναι αρρωστημένες, έχουν δημιουργηθεί από τη νοητική ‘’άμα’’ , που σημαίνει ‘’τοξίνες ΄΄.
Όπως υπάρχουν οι οργανικές ή διατροφικές τοξίνες, έτσι υπάρχουν και οι νοητικές.
Οι νοητικές τοξίνες, δημιουργούνται από αρνητικά συναισθήματα και την απαισιοδοξία.

Οι σοφοί της Αγιουρβέδα, αναφέρουν ότι: Η νοητική άμα δημιουργείται από αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος, αυτοκριτική, απληστία, πίκρα ή ακόμα και ζήλεια, εκνευρισμός και πλήθος αρνητικών συναισθημάτων.

Τα αρνητικά και απαισιόδοξα συναισθήματα ονομάζονται συγκινησιακές τοξίνες. Σε αυτά συγκαταλέγονται οικογενειακά προβλήματα, επαγγελματικά προβλήματα, διαζύγια, θάνατοι, επίδραση της αρνητικότητας άλλων ανθρώπων, βιβλία ή ταινίες με βίαιο περιεχόμενο.

Αρχές ήθους

  • Δεν πρέπει κανένας να προσβάλλει κανένα.
  • Δεν πρέπει να είναι φαντασμένος, αδέξιος, εχθρικός, ούτε να ασχολείται με τον τρόπο ζωής των συνανθρώπων του. Να μην είναι αλαζόνας και ατομιστής.
  • Ο σεβασμός ως προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, σε δασκάλους, γονείς, συγγενείς πρέπει να αναβλύζει μέσα από τα χαρίσματα του κάθε ατόμου.
  • Να μην είμαστε ανυπόμονοι ή υπερβολικά αυθόρμητοι.
  • Όχι υπερβολική σχολαστικότητα, αλλά συνέπεια. Να προσφέρομε τον καλύτερο εαυτό μας για να διεκπεραιώσουμε κάποιο έργο που αναλάβαμε.
  • Καθημερινός έλεγχος των αισθήσεων. Να μην αφήνουμε αχαλίνωτο τον ευμετάβλητο νου μας. "Ο νους, ω Κρίσνα , είναι άστατος, ταραχώδης , δυνατός και ατίθασος. Μου φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να δαμάσω αυτόν παρά τον άνεμο’’. Απόσπασμα από την ‘’Μπαγκαβάτ Γκίτα’’.

ΙΗΣΟΥΣ

Όταν ο Ιησούς μίλησε για την εξισορρόπηση των αντιθέτων την οποία περιέγραψε είπε ότι : Πρέπει να υπάρχουμε μέσα στο κόσμο αλλά δίχως να είμαστε ο κόσμος ή αλλιώς να είμαστε αποστασιοποιημένοι και συνδεδεμένοι ταυτόχρονα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη μου?---- Η αυτονομία μου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιό μου? ---Η μοιρολατρία μου.

Βάνα Αλεξάτου –Hassan
Αγιουρβεδική θεραπεύτρια
Συγγραφέας

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφη περιγραφή της καταστασης Σάττβα.Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να φτάναμε σε τέτοια επίπεδα αυτοελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή